Бившият нападател на Атлетико Мадрид и Порто Джаксън Мартинес може да се окаже първата голяма звезда, която ще се провали в китайското първенство. Вестник „Марка“ информира, че бъдещето на колумбиеца в Гуанджоу Евъргранд става по-тъмно с всеки изминал ден.

Причината за тази оценка е, че треньорът на отбора Луиш Фелипе Сколари остави мощния таран извън състава си за Азиатската шампионска лига. Така Мартинес се оказа в доста деликатна ситуация само месец след затварянето на трансферния пазар в страната. Сколари до последно се двоумеше между Алан и Мартинес, като реши да заложи на първия за срещите от груповата фаза на турнира.

Според правилата на Азиатската футболна конфедерация (АФК) клубовете имат право да включат не повече от 3+1 чуждестранни футболисти в редиците си. Опцията „+1“ обаче се отнася само за чужденци от държави, членуващи в АФК.

В началото на февруари 2016 година Мартинес смени Атлетико Мадрид с Гуанджоу, като за кратко се превърна в най-скъпия играч, пристигал в Китай. Тогава настоящият му клуб брои 42 милиона евро за услугите му. В момента обаче Сколари е категоричен, че предпочита Алан пред Мартинес като титулярен нападател. Изключването на колумбиеца от състава за Азиатската шампионска лига означава, че той ще може да се конкурира с бразилеца само в домашните надпревари.