Двете най-известни звезди на украинския спорт – боксьорът Виталий Кличко и футболистът Андрий Шевченко, ще участват в битката на парламентарните избори в Украйна в неделя с амбицията да променят политиката на бившата съветска република.

Световен шампион по бокс в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC) и противник на режима, 41-годишният Виталий Кличко направи сензация в разгара на кампанията, когато партията му УДАР (Украински демократически алианс за реформи) се нареди втора в сондажите, тъй като 16-17 процента от анкетираните изразиха намерение да гласуват за нея, изпреварвайки основния опозиционен съюз.

"Искаме да живеем в демократична държава, където законите се спазват", заяви наскоро високият над два метра гигант, критикувайки екипа на президента Виктор Янукович, чиято партия води в допитванията за предстоящите избори.

Общински съветник в Киев от 2006 г., след като на два пъти се домогва безуспешно до кметството, Кличко има големи надежди да влезе в парламента, където обещава да се бори безмилостно с вездесъщата в Украйна корупция.

„За настоящите управляващи "законите не съществуват, целта им е да се обогатяват, да получават подкупи и да си поделят държавните средства", заяви критично боксьорът.

Кличко отхвърля оправените от критиците му обвинения, че тайно работи с украинското президентство, и обещава да се обедини с опозиционния съюз, формиран от партията на бившия премиер - намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, за да вдъхне нов живот на политиката.

Засега обаче различните опозиционни елементи не успяват да се споразумеят да съгласуват действията си по отношение на кандидатите за властта, което буди скептицизъм у експертите за евентуално сътрудничество на опозиционните сили в парламента.

След като се отказа от спорта, уникалният 36-годишен футболист Андрий Шевченко, отбелязал близо 300 гола през 18-годишната си кариера в престижни клубове като Динамо Киев, италианския Милан и английския Челси, на свой ред се ангажира с опозиционната партия "Напред, Украйна".

Изявлението му през юли, че се присъединява към тази формация, предизвика лавина от критики в Украйна, където мнозина го обвиниха, че се е продал, тъй като медиите допускат, че

"Напред, Украйна" е проводник на властта с мисия да отнеме гласове от избирателите, подкрепящи Тимошенко.

Носителят на Златна топка за 2004 година защити спорното си решение.

"Направил съм много за страната си като футболист и решението ми да вляза в политиката бе взето за доброто на Украйна", заяви той пред АФП през септември.

"Приключих спортната си кариера и се върнах да живея и работя в Украйна. Аз обаче искам да живея в благоденстваща страна, а не в такава, която принадлежи на стотина олигарси и хиляда чиновници, които приемат изгодни за самите тях закони", заяви Шевченко на среща с избиратели миналия уикенд в Киев.

Въпреки широко отразената от медиите и скъпа кампания обаче за неговата партия изразяват намерение да гласуват само 2-3 процента от украинците, което е под 5-процентния праг за влизане в парламента.

Само че и Шевченко като Кличко се надява да се превърне в изненадата на изборите и последва примера на бившия си съотборник в Милан, грузинеца Каха Каладзе, който спечели депутатско място на парламентарните избори на 1 октомври в Грузия и в последствие бе назначен за енергиен министър.