Две доста здрави дербите се очертават в неделния следобед в тв-ефира. Първенствата на Холандия и Русия са в достатъчно напреднал етап, за да може всяко дерби състоящо се в тях да има вече далеч по-важен и решителен характер.

Тръгвайки от „ниската земя“ сблъсъка между Аякс и ПСВ идва в доста интересен момент. Гостите не познават нищо друго освен победата вече кръгове наред, доста кръгове. И логично са лидери с доста голям точков актив. За разлика от тях, Аякс е на трета позиция, преди няколко кръга загуби от Утрехт, а пък последния допусна равенство, макар и зрелищно 3:3 срещу Твенте. Отдалечаването от върха обаче вече навлиза в критичните граници и само и единствено победа в неделния ден ще даде възможност на анализаторите да поотложат коронясването на ПСВ с шампионската титла. При съкратена разлика от десет на седем точки, все още преди Коледа може да имаме търпение за развоя на първенството. И при все, че Аякс често губи точки, то ситуацията с отбора от Амстердам е далеч по-добра от тази при шампионите от Фейенорд, чието изоставане вече е повече от тревожно. На този етап тимът от Ротердам дори не може да е сигурен, че ще се добере до европейската квота, какво остава за нещо повече.

Дербито Аякс – ПСВ ще върви по Mtel Sport 2 с начало 17.45. Като загрявка все пак по същия канал от 15.30 е изключително тежкото и непредсказуемо гостуване на Фейенорд в Утрехт. Разликата там е само точица и домакински успех може да повлече шампионите още по-непривично назад. Но при всички положение фокуса е насочен към едно от традиционните дерби, включващо два от трите гранда в Холандия.

Почти по същото време ще има доста сметки за разрешаване и в Русия. Един срещу друг от 15.30 часа излизат Спартак и ЦСКА. Една точка разделя двата отбора, армейците я имат в аванс, но пък все пак в този мач ще гостуват и няма да е изненада ролите да се разменят. В някаква степен едва ли е добре за самочуствието на двата горди московски тима да играят мач в гонене..на третото място, а първото от вече доста кръгове насам в Премиер лигата да е окупирано от скромните им съграждани от Локомотив. Но ако и ЦСКА и шампионите от Спартак имат амбициите поне да доближат локомотивци, то трябва да победят съперника в този мач. За загубилия тази задача става почти безвъзвратно немислима. А и сред цялата тази бъркотия с много сметки в началото на последната третина от шампионата не бива да изключваме и амбицирания за злато Зенит.

Руското дерби в този кръг Спартак – ЦСКА е с директно излючване в ефира на Mtel Sport 1 от 15.30, а коментарното студио преди двубоя стартира половин час по-рано.