Двама шотландски рефери обявиха публично, че са гейове, надявайки се да помогнат за промяна в културата на футбола.

Крейг Нейпиър и Лойд Уилсън заявиха, че са били вдъхновени от публичните изявления на играча на Аделаида Джош Кавало и 17-годишния нападател на Блекпул Джейк Даниелс , който миналия месец стана първият активен професионален футболист във Великобритания, обявил, че е гей след Джъстин Фашану през 1990 година. Нейпиър ръководи десет мача от висшия футболен ешелон на Шотландия миналия сезон, докато Уилсън бе с наряди в по-долната дивизия.

„Никога не съм изпитвал нещо лошо, когато съм водил тези разговори. Винаги съм се чувствал значително по-леко, след като съм говорил по тази тема. Това не е разговор за мен, това е разговор за опита за промяна на културата в шотландския футбол“, каза Нейпиър във видео на Туитър акаунта на Шотландската футболна асоциация.

Уилсън призна, че е бил „ужасен“ да бъде един от пионерите за повечето играчи и съдии, които разкриват своята сексуалност без стигма. „Чувствам, че правейки това интервю – за което трябва да кажа, че съм ужасен, е абсолютно ключово не само за моите колеги, но и за тези, които са играчи, за които знам, че също страдат в тази битка, в която страдах и аз“, сподели той за YouTube канала на благотворителната организация за психическо здраве Back Onside.