Австрия се добра до равенство 1:1 срещу Полша, след като английският рефер Хауърд Уеб удари домакинско рамо и свири спасителна дузпа в 92-рата минута на двубоя.

Ветеранът Ивица Вастич бе безкомпромисен от бялата точка и изравни, ставайки най-възрастния играч, вкарвал гол на европейските шампионати, след като поляците бяха повели в 30-ата минута с попадение на натурализирания бразилец Рожер Герейро.

В 11-ата минута Мартин Харник излезе сам срещу полския страж Артур Боруц и сам не можа да повярва, че е стрелял в аут от чиста позиция в наказателното поле.

Само 120 секунди по-късно Харник направи нов невероятен пропуск, след като Юмит Коркмаз напредна отляво и центрира на границата на малкия пеналт, където необезпокояван от никой неговият съотборник стреля в краката на полския страж.

В 16-ата двама австрийци излязоха сами срещу Боруц, Кристоф Лайтгеб направи няколко крачки и стреля, но полският вратар излезе и отново спаси.

След трите пропуска от чисти позиции, късметът обърна гръб на домакините и Полша откри резултата при първата си сериозна атака към вратата на Австрия.

Точно половин час след първия съдийски сигнал Еузебиуш Смоларек центрира в наказателното поле, където Марек Сагановски овладя отлично и финтира защитник, след което центрира към Рожер Герейро, като натурализираният бразилец на празна врата вкара първия гол за Дружина полска на Евро 2008.

Недоволният от играта на своята отбрана холандски селекционер на Полша Лео Беенхакер замени централния защитник Мариуш Йоп с Павел Голански на почивката.

Капитанът на Австрия Андреас Иваншиц опита да се възползва от рокада в защитата на гостите и в 47-ата минута падна за дузпа след съприкосновение в наказателното поле с токи що влезлия Голански, но английският арбитър Хауърд Уеб даде знак играта да продължи.

Три минути по-късно Смоларек можеше да реши вскичко, след като финтира защитник и стреля от границата на наказателното поле, но вратарят Махо спаси самоотвержено.

Най-чистото положение през втората част отново бе пред вратата на домакините в 63-ата минута, когато Яцек Бак и Мариуш Левандовски обстрелваха Юрген Махо, но стражът на Австрия на два пъти в рамките на няколко секунди спаси брилянтно.

В 68-ата Кржиновек стреля топовно от пряк свободен удар фронтално срещу вратата, но стражът отклони топката в ъглов удар.

Полша уверено вървеше към успеха до втората минута на триминутното продължение, когато в борба за висока топка в наказателното поле Левандовски задържа Себастиян Прьодъл, който успя да си спечели дузпа, реализирана от Вастич с шут в горния десен ъгъл.

В последните двубои от Група В Австрия играе срещу Германия, а Полша среща класиралият се вече за четвъртфиналните тим на Хърватия.