Дидие Дрогба и бившият му съотборник в Челси Саломон Калу се разписаха за националния отбор на Кот д'Ивоар, който спечели с 4:2 срещу Сенегал в първа среща от 2-ия кръг на квалификациите за Купата на Африканските нации. Жервиньо и Макс Градел вкараха другите две попадения за домакините, които си осигуриха аванс от два гола преди реванша другия месец.

Гостите от Сенегал откриха резултата в 42-ата минута чрез Даме Ндиайе, но Саломон Калу изравни малко преди почивката. Папис Сисе отново даде аванс на сенегалците в 60-ата минута. След това обаче най-успешният африкански отбор в последните години натисна здраво и наниза три гола в рамките на 20 минути.

Жервиньо изравни, след което Дрогба от дузпа направи 3:2, а Макс Градел заби четвъртия гол за своите. Още един гол на Дрогба в последните секунди беше отменен заради засада.

Трикратният шампион на Африка Камерун е изправен пред ново отпадане и опасността да пропусне втори поредни финали. Камерунците отстъпиха с 0:2 при гостуването си на островите Кабо Верде (бивши Зелени нос). Най-известният камерунски играч Самуел Ето'о не участва в мачовете на националния отбор заради протест срещу менидмънта на тима.

Нигерия, която също не участва на последното първенство, завърши 2:2 при гостуването си на Либерия и чака спокойно ответната среща. Тимът на Судан пък удари с 5:3 Етиопия, а Замбия и Централноафриканската република измъкнаха минимални победи с по 1:0 като домакини над Уганда и Буркина Фасо.

Емануел Адебайор изигра първи мач за националния отбор на Того през тази година, като помогна за равенството срещу Габон- 1:1. Адебайор изравни за 1:1 две минути преди края на редовното време, като по този начин отбеляза край на двегодишния си бойкот за националния отбор.