Лео Меси е безспорна легенда на Барселона, Аржентина и световния футбол. Винаги е сравняван с едни от най-великите имена в историята на този спорт, но специалистите са категорични - Бълхата никога няма да бъде обявен за най-велик, ако не спечели нещо с родината си. 

Просто защото вече с каталунците няма нито едно отличие на клубната сцена, което да не е негово притежание. Но с екипа на "албиселесте" сякаш тегне някаква прокоба над него и той вече на 32 години не може да изведе родината си до трофей. 

Настоящото издание на континенталната надпревара Копа Америка беше 9-то голямо първенство, на което Меси не успява да спечели нищо. Четири пъти на Световно първенство и пет пъти на шампионата на Южна Америка той е стигал максимум до второто място. 

Всичко започва на Мондиал 2006 в Германия. Там 19-годишният хлапак няма голяма роля за Аржентина, а тимът е елиминиран на 1/4-финалите от домакините. Следващата година е първата му Копа Америка. Лео прави велик турнир, извежда Аржентина до финала, но там съперник е Бразилия, а "селесао" попилява големия си континентален враг с 3:0. 

През 2010 г. Меси е във върхова форма, но има малшанса родината му да е водена от великия като футболист, но уникален лаик като треньор Диего Марадона. Въпреки Дон Диего, "гаучосите" стигат до 1/4-финал, но пак отпадат от Германия, а бъдещата легенда на Барселона не вкарва нито един гол. 

Всички погледи са вперени в Бълхата на домашната Копа Америка през 2011 г. Тогава обаче критиките валят за какво ли не, напрежението е огромно и аржентинците отпдат от Уругвай след изпълнение на дузпи. Пореден провал...

И следва нанй-болезнената серия за Лео. Мондиал 2014 в Бразилия, Аржентина има силен състав, в който Меси е основната фигура. Южноамериканците стигат финала, но го губят от "черната котка" за звездата - Германия за трети пореден път убива мечтата му за трофей с националния отбор. А всичко можеше да е различно, ако Гонсало Игуаин беше вкарал в редовното време. 

Година по-късно е време за Копа Америка. Меси мъкне Аржентина на гръб, стига до финала, където съперник е Чили. Наглед лесна задача, но "ла роха" показва зъби и печели след дузпи. Но идва нова възможност за Лео и "албиселесте" само година по-късно. 

Тогава на Копа Америка Сентенарио, изданието на континенталната надпревара е по повод 100-годишнината от първото ѝ провеждане, форматът е увеличен. И Аржентина пак стига финал с Чили, а Меси... изпуска решителната дузпа. Пак остава със среброто, а обмисля и да се откаже от националния отбор.

Така идва четвъртият провал на "гаучосите" с Меси в състава на световни финали. Той е на шампионата в Русия през 2018 г., като те преминават през иглени уши, за да преодолеят групата си. После на 1/8-финал чака бъдещият шампион Франция и въпреки зрелищния мач и най-доброто представяне на Аржентина от години, загубата с 3:4 е факт, както и отпадането. 

За да дойде поредната бледа изява на 32-годишния Меси и националния отбор на Копа Америка 2019 г., където отпадането дойде на полуфинал от домакина Бразилия. Това беше девети пореден провал на великия футболист с родината му в голямо първенство. 

Така пред него шансовете да спечели нещо с Аржентина намаляха драстично. С оглед на факта, че вече е на 32 години, пред него има максимум две възможности за отличие. Най-реалната е догодина на новото издание на Копа Америка. Негов домакин ще е Аржентина, заедно с Колумбия и тогава вече на Христова възраст за Меси то ще е като "всичко или нищо". 

Малко по-далечен изстрел изглежда Световното първенство в Катар през 2022 г. То ще се проведе през ноември и декември на въпросната година, а Бълхата вече ще е на 35 години и е много вероятно да не е в тази велика форма, каквато демонстрира с Барселона последното десетилетие. 

Но дори и да участва там, това със сигурност ще е последният му шанс с Аржентина, защото по-следващата Копа Америка ще е вече през 2024 г. в Еквадор, а той ще е на 37 години и вероятно или ще е окачил бутонките на пирона, или просто няма да носи екипа на родината си.