Един гол не достигна на Сърбия, за да се премине груповата фаза на Модниал 2010. Тимът на Радомир Антич имаше нужда от равенство срещу Австралия, за да намери място на осминафиналите, след като Германия победи Гана с минималното 1:0, но в крайна сметка допусна поражение с 1:2 и ще трябва да напусне надпреварата.  Същата участ сполетя съперника на Сърбия – Австралия, който приключва на последно място в подреждането.

 

Напред продължават съставите на Германия, като лидер в групата и Гана като втори в класирането. На осминафиналите те ще срещнат съответно Англия и САЩ, който по-рано днес също намериха място сред 16-те най-добри.

 

Като цяло отборът на Сърбия бе с класа над своя противник, но противно на логиката първите две попадения в мача паднаха именно в тяхната врата. Звездата на Австралийците Тим Кейхил откри с глава в 69-ата минута при една от редките атаки за възпитаниците на Пим Вербеек, а четири по-късно резервата Холман покачи на 2:0. Сърбия успя да се върне в мача в 84-ата минута, но в заключителните моменти на двубоя нямаше късмета да отбележи така скъпоценния гол, който щеше да ги прати в следващата фаза.

 

Мачът започна много силно за Сърбия, който в първите 15 минути имаше три отлични възможности. Но Красич бе разколебан от прекрасните изяви на ветерана марк Шварцер. Първата опасна атака за Австралия дойде в 33-ата минута, когато Кейхил надскочи отбраната на Сърбия и стреля с глава, но твърде неточно.

 

До края на полувремето „белите орли” съумяха да реализират, чрез звездата на ЦСКА Москва Красич, но попадението бе правилно отменено заради засада.

 

След почивката събитията не терена не се промениха значително, въпреки че австралийците все по-често започваха да поглеждат към вратата на Стойкович. В една от редките си контри обаче, австралийците съумяха да излязат напред в резултата. След центриране отдясно и грешка в отбраната на Сърбия, Тим Кейхил действа най-съобразително и с глава откри.

 

 

 

Голът видимо смути отбора на Радомир Антич, който започна да действа хаотично, а това бе добре дошло за австралийците, които нанесоха своя решителен удар само няколко минути по-късно. В 73-ата минута, влезлият като смяна Бред Холман пое топката в центъра на терена и напредна добре, необезпокояван от никой и с фронтален удар от над 25 метра в десния ъгъл на вратата на Стойкович вкара за 2:0.

 

До края на двубоя Сърбия стигна до един гол, който обаче не се оказа от решаващо значение за класирането на двата отбора. Шест минути преди края на редовното време Марко Пантелич бе на точното място, когато Шварцер не успя да улови топката след далечен удар и я прати в краката на нападателя, който не сгреши.

В заключителните минути и двата тима имаха отлични възможности за гол, но ново попадение така и не падна.