Турция се класира на полуфинал на Евро 2008, след като победи с дузпи Хърватия. Двубоят бе изключителна драма, като в редовното време завърши 0:0, в последните секунди на продълженията паднаха два гола за 1:1, и така се стигна до дузпи. Там нервите на турците бяха по-силни и Фатих Терим и компания продължава напред след 3:1 при наказателните удари. На полуфинал Турция ще се изправи срещу Германия, като сблъсъкът е на 25 юни в Базел.

Четвъртфиналната среща започна равностойно, като двата отбора бяха сравнително предпазливи през първите 45 минути. Хърватските футболисти показаха малко повече идеи в атака и логично имаха по-чисти възможности за гол в началото. Ивица Олич се отличи с непростим пропуск пред Рюстю, докато Топал можеше да зарадва турските фенове в края на полувремето с далечен шут.

След почивката Олич не успя да отбележи от непростими ситуации на три пъти, а Дарио Сърна също можеше да донесе успеха на хърватите в редовното време. Момчетата на Славен Билич създадоха повече възможности, но така и не успяха да се възползват от тях.

Турция заигра по-добре едва в продълженията, а влезлият като резерва Семих Сентюрк имаше положения за победен гол.

Попадение обаче падна не във вратата на Плетикоса, а в тази на Рюстю, когато в 119-та минута Иван Класнич, появил се като резерва, отбеляза с глава след брилянтно центриране на Модрич и ужасна грешка на турския страж. И когато вече всички си мислеха, че Хърватия се класира на полуфинал, Турция за трети пореден мач се върна сензационно. Във втората минута на добавеното време на второто продължение, Семих отбеляза изравнителен гол със супер шут в горния ъгъл на вратата.

Така се стигна и до изпълнението на дузпи, които да определят кой от двата тима има място сред най-добрите четири в Европа.

Новата звезда на Хърватия Лука Модрич, младият Иван Ракитич и Младен Петрич обаче не се справиха с напрежението и пропуснаха, като единствен Сърна си вкара дузпата. Нито един турски състезател обаче не сгреши, и Туран, Семих и Алтинтоп се разписаха от бялата точка, което се оказа достатъчно да прати Турция на полуфинал!

Неприятната новина за Фатих Терим обаче е, че трима негови основни играчи няма да могат да се изправят срещу Германия, след като днес получиха вторите си жълти картони - това са Туран, Емре Ашък и Тунджай.