Висшият административен съд на Украйна днес допусна известния футболист Андрей Шевченко до парламентарните избори в качеството на кандидат за депутат. Един от неговите съперници-кандидати Артьом Глушченко оспорваше правото на украинската футболна звезда да участва в изборите. Централната избирателна комисия регистрира Шевченко, който се намира на второ място в партийния списък на младата партия "Украйна, напред!", но Глушченко подаде иск в Киевския апелативен съд.

Глушченко искаше да се отмени регистрацията на Шевченко във връзка с това, че футболистът не е живял на територията на Украйна през последните пет години, както изисква законодателството. Съгласно закона за изборите за депутат може да се кандидатира украински гражданин, който в момента на изборите е навършил 21 години и който е живял в страната през последните пет години.

Шевченко се върна от Лондон в Динамо /Киев/ през лятото на 2009 година, но през всичкото време, в което играеше за чуждестранни футболни клубове, редовно посещаваше Украйна. На 27 юли тази година след участието си в Евро 2012 Андрей Шевченко обяви, че прекратява футболната си кариера, а на следващия ден влезе в партията "Украйна, напред!".