Домакинът на турнира за Купата на африканските нации – Гана започна надпреварата с победа, налагайки се с 2:1 над отбор на Гвинея. В герой за Гана се превърна Съли Мунтари, който осигури трите точки за своя тим с великолепен гол в последната минута.

Домакините започнаха много силно мача и само късметът не позволи да поведат още през първата част. Футболистите на Гана три пъти удариха гредите зад вратаря Камара.

Все пак резултатът в мача бе открит в 55-ата минута, когато тимът на Клод Лероа получи правото да изпълни дузпа. Нарушението бе доста спорно, но реферът на двубоя не се поколеба да покаже бялата точка. Зад топката застана опитният Гиян, който със силен шут я прати в мрежата за 1:0.

Десет минути по-късно съставът на Гвинея стигна до изравняване след удар с глава на Калабане. Изстрелът на нападателя първо срещна напречната греда и след като се отби в ръката на вратаря Кингстън влезе във вратата.

След изравняването на резултата домакините се хвърлиха на щурм и усилията им бяха възнаградени в последната минута на срещата, когато халфът на английския Портсмут Съли Мунтари не остави никакъв шанс на вратаря Кемоко Камара след изстрел от близо 25 метра.

Преди двубоя се състоя пищна церемония по откриването, а сред 40-те хиляди зрители бяха двамата големи шефове на футбола - президентите на ФИФА Йозеф Блатер, на УЕФА Мишел Платини и на КАФ Иса Хаяту.

Президентът на страната-домакин - Джон Кофи Агиекум Куфуор даде началото на шампионата. Той заяви, че Гана е горда да приеме финалите на турнира за купата на африканските нации.