Докторът на Порто Нелсон Пуга каза, че инфарктът, който е получил Икер Касияс по време на тренировката на отбора е „напълно непредвидим“.

Той обясни, че ако вратарят не е бил получил бързо медицинска помощ е можело да има много по-лоши последствия.

„Това беше напълно непредсказуемо. Касияс нямаше сърдечно-съдови рискови фактори и нямаше фамилна анамнеза за сърдечни заболявания в ранна възраст“, сподели Пуга в изявление за португалския вестник "Expresso".

Според лекаря, това е „тиха болест“, която се развива бавно и може да покосич човек във всеки един момент. Инфарктът е „резултат от комбинацията на някои фактори“.

„Проблемът с липсата на бърза помощ може да доведе до остри усложнения за сърцето като аритмии и некрози на сърдечния мускул, включително и внезапна смърт“, каза той.

Касияс претърпя сърдечен удар по време на тренировка на отбора, когато предупреждава, че е почувствал „общо неразположение“. Това позволява на лекарския екип веднага да се погрижи за него и да го прехвърли в болницата, за да бъде опериран.

Докторът на Порто е категоричен, че все още е твърдерано да се говори за бъдещето на вратаря, който започна програма за рехабилитация на сърцето.

„Може да бъде физически активен, но решението дали ще продължи да играе ще зависи от задълбочената оценка, която му бъде направена на база изследванията, които предстои да му бъдат направени“, добави Пуга.