Седмица преди да приеме цялото европейско футболно войнство с финала за Шампионска лига Украйна закрива футболния си сезон подобаващо. Поредното дерби между непримиримите съперници Динамо Киев и Шахтьор в голяма степен наподобява синьо-червения сблъсък у нас преди дни или да речем - последното "Ел Класико". Хем дерби, хем без никакви шансове отборите да променят нещо в крайното си класиране след неговото изиграване. 

В съботната вечер от 19:30 часа на стадион "Динамо" в Киев един срещу друг ще излязат тимовете на Динамо и Шахтьор. 

Тимът от Донецк вече е шампион и само ще узакони титлата на чуждия стадион, Динамо заема второто място в класирането и срещата е единствено и само за престиж, тъй като и двата тима ще завършат на първа и втора позиция.В последните пет двубоя Шахтьор е без грешка, а със сигурност ще иска да завърши и подобаващо сезона. Това със сигурност ще създаде предпоставка за двубой в който отборите са освободени от напрежение и нищо чудно да станем свидетели на зрелищен мач. 

Динамо също ще търси успех, след като загуби двубоя за Купата от същия съперник на 9 май с 0:2, когато головете за победителите реализираха Ферейра и Ракитски. А последните новини от лагера на  Шахтьор са, че португалският треньор на тима Пауло Ферейра остава на поста си и за следващия сезон. Въпреки няколкото примамливи оферти, които вече официално бяха отправени към него, най-вече от добрите руски тимове, Ферейра твърдо е решен да опита голям европйски пробив в следващото издание на Шампионската лига именно начело на украинците.

Връщайки лентата на тазгодишното съперничество, през април в сблъсък за първенство Динамо надигра съперника си и то като гост с минималното 1:0, а попадението дойде от Шепелев. Това показва, че често мачовете между двата тима са непредсказуеми, а това, че в края по-често в последните години първенец е Шахтьор е въпрос на постоянство в останалите мачове срещу другите отбори от елита. 

Мачовете между Динамо и Шахтьор винаги са предизвиквали сериозен интерес и двата тима със сигурност ще предложат ново зрелище в края на сезона.

В плейофните мачове в топ форма са и голмайсторите на двата тима. За столичани Беседин има 5 попадения, колкото има и Марлос от Шахтьор, Ферейра от Донецк е с 4, колкото има и Циганков от Динамо.

Статистиката за Динамо Киев е  четири победи и равенство от последните пет мача, което говори също за повече от добра форма, въпреки минорното настроение от липсата на трофей. 

Интересен е и друг статистически факт в последните 5 мача двата тима са си разменили по две победи, а един двубой е завършил с реми. Головата разлика е 4:2 за Шахтьор, така че отново трябва да очакваме здрав сблъсък.

Гледайте двубоя в ефира на Mtel Sport 2 в събота (19 май) от 19:30 часа.