Кампанията на Нова Зеландия в ЮАР стартира по доста странен начин, като първото занимание на тима бе прекратено, след като стадионът потъна в гъста мъгла от изгорели дърва и въглища. Стадион „Синаба” в Дейвитън бе покрит от плътен, задушлив смог, което затрудняваше дори да бъдат видени флагчетата на корнера. Футболистите и щабът на Нова Зеландия изпитваха трудности и при дишането, затова предпочетоха да напуснат веднага съоръжението.

Половин час играчите чакаха в автобуса си пред стадиона, преди да се реши дали тренировката ще отпадне окончателно. След като лекарят на тима Селест Геертсема и капитанът Райън Нелсън изказаха мнение обаче, бе решено отборът да се разтъпче, но не и да тренира пълноценно. Двама от играчите – Саймън Елиът и Анди Бойенс, които имат астматични проблеми, престояха на терена само минути, и използваха инхалаторите си.

„Не искаме да рискуваме,” заяви треньорът Рики Хърбърт. „Дали това е проблем? Не, изобщо. Не искам да гледаме на това по този начин. Е, ако ни смачкат в първите три мача, може и да се оправдаем с това,” прояви чувство за хумор той.

Любопитно за новозеландците бе, че целият персонал на стадиона, а и хората около него, изглежда не обръщаха никакво внимание на дима, и явно свикнали с него, дори изразиха учудване, че „белите” не искат да тренират.

След като пропуснаха първото си занимание в ЮАР, за да си починат добре от полета от лагера в Австрия, новозеландците все още не са провели цяла тренировка на африканска земя.