Италия спечели много късметлийски три точки от гостуването си на Кипър в първа квалификация за Мондиал 2008. Скуадра Адзура постигна труден успех с 2:1 в Ларнака в мач от група 8, където е и България.

Марчело Липи се завърна на треньорския мостик на Италия, а в отбраната на световните шампиони отново игра Фабио Канаваро, който пропусна Евро 2008 заради тежка травма. „Адзурите” за първи път носиха на белите си фланелки надписа „световен шампион”.

Мачът срещу Кипър обаче започна ужасяващо за Италия, като още в края на първата минута Гамберини падна лошо, контузи рамото си, и трябваше да бъде заменен от Андреа Бардзали.

Домакините определено не бяха излезли на терена, за да загубят и често изпробваха рефлекса на Джанлуиджи Буфон.

Антонио Ди Натале обаче попари доброто начало със самостоятелна акция още в седмата минута. Той надбяга защитата на Кипър и с премерен шут от границата на наказателното поле откри резултата.

Тимът от острова на Афродита не се предаде и тръгна в атака, като при следващия им шанс за гол удар на Окас бе изчистен със сетни сили от Буфон, топката попадна на крака на Константину, но Канаваро изби от голлинията. В 27-та минута усилията на домакините се увенчаха с успех, когато грешка на Касети позволи на Алонефтис да стреля в опразнения от Буфон ъгъл. Кипър имаше възможност да стигне и до победа, но резервата Кристофи видя как Буфон отрази удара му.

Италия се възползва по перфектен начин от късмета си, и за пореден път се измъкна в даденото от рефера продължение. Добра атака, започната от пас на Джилардино с пета към Каморанези, който финтира отбраната на Кипър и вместо да бие, подаде към непокрития Ди Натале, който от воле отбеляза за крайното 2:1.

Така слез изиграването на всички срещи от група А, начело са Италия и Ейре с по 3 точки, България и Черна гора имат по една, а Кипър и Грузия са без актив до момента.