Георги Дерменджиев даде първото си обширно интервю за "Спортно шоу Гонг" по Дарик радио като треньор на казахстанския Ордабаси. Той пое тима преди близо два месеца, като за момента кара подготовка в Турция.

Г-н Дерменджиев, как се чувствате в новия си клуб Ордабаси?

Чувствам се нормално. Аз се нагласям към отбора, така както и те към мен. Това е отбор с дълга история. Завършили са трети и ще играем Лига Европа.

За вас това е първи отбор извън България като треньор. Има ли разлики?

Доста четох за Казахстан и история на футбола, както и за отбора. Тук в Казахстан работят няколко български треньори. Пробивът и дирята, която остави Станимир Стоилов, даде възможност на други български треньори да работят тук и да бъдат уважавани. Тук се играе добър футбол. Вие знаете, че моите изисквания са много високи. Предпочетох Ордабаси, защото този отбор ще играе в Лига Европа.

Имахте преговори с Иртиш, защо се озовахте в Ордабаси?

Това не е тема, която трябва да коментираме. Важното е, че сега съм тук. Имахме разминаване с вижданията.

Ще опитате ли да наложите стил, който наложихте в Лудогорец, или ще търсите други опции?

В самото начало казах, че и аз се запознавам с футбола тук. Ще се опитам да направим съчетание с това, което разполага Ордабаси, мои идеи и моята нагласа към отбора. Трябва да изградим отбор, който да има успех и да побеждава, а не на сляпо да правя определени схеми и начин на игра.

Може ли да се намесите в битката за първите две места, които са окупирани от Астана и Кайрат?

Това са двата водещи отбора. След това сме ние. С ръководството на клуба коментираме, че трябва да изградим отбор, който в последствие да бъде конкурентоспособен на първите два отбора. Трябва да отбележим, че в Ордабаси има ръководство съставено от футболни хора, които разбират от футбол. Като започнем от президента, вицепрезидента, спортния директор. Надявам се, че точно с това тяхно разбиране и че са дълбоко във футбола, ще направим отбор, който за бъдеще ще е конкурентоспособен.

Ще има ли български футболисти при вас?

На този етап не.

Приключихте ли селекцията?

Да, но може да има селекция и в движение. Имаме добри футболисти, с които ще започнем да побеждаваме.

Имахте ли разговори с Мъри Стоилов, със Стойчо Младенов?

Да, разговарял съм с Мъри и продължавам да разговарям. Ние контактуваме много често. Той ми дава много напътствия. Въведе ме във футбола в Казахстан. Разясни ми много неща. Комуникираме със Стойчо Младенов. Виждахме се в Турция. Също се виждахме с Никола Спасов. Българските треньори имаме добра комуникация, което може да ви се види странно. Помагаме си с каквото можем. Всички имат висок интелект, много добри специалисти, които имат постижения. Взаимотношенията ни са перфектни. Това е добре за бърлгарските треньори и футбола в България. Точно по този начин трябва да са отношенията, за да може българският футбол и треньорството да започне за израства.

Гледате ли към българското първенство? Какво ви е мнението?

Голямо внимание отделих на моя отбор, но имам представа от българското първенство. Голяма част от отборите бяха в Турция, но не толкова подробно. Наясно съм с българското първенство.

Няма как да не ви попитам за Лудогорец. Мачовете с Милан и ще успее ли отборът да стане шампион?

Мисля, че отборът ще си стане спокойно шампион. Пожелавам успех добро развитие, успех в българското първенство и в международните мачове.

Дерменджиев: Имам пълен картбланш в Ордабаси