И така – холандското първенство наново тръгна, след кратка зимна пауза. И хоп- директно с дерби. Днес е деня за дерби, нашето заглавие опитва да бъде още по-холандско. Но когато в който и да е шампионат има прекъсване, то какъв по-добър начин за зрелищно завръщане на играта с мач между най-добрите.

От 15.30 Аякс посреща шампионите от Фейенорд. Каква е ситуацията, добре е да бъде припомнена поради няколкото седмици без футбол в Ередивизи. Аякс изостава на пет точки от върха – там е ПСВ. Но предвид наличието на достатъчно мачове до края на надпреварата, то тези пет точни засега не изглеждат непреодолими. Но от друга страна в никакъв случай, Аякс не може да си позволи те да започнат да набъбват в полза на лидера още от първия кръг за 2018 година. Което означава победа на всяка цена. Но колкото и Фейенорд да прави един от най-колебливите си сезони, донякъде логично след шампионската еуфория, то в никакъв случай не може да сме категорични в залога си за който и да е тим, когато в Холандия играят помежду си трите гранда. Аякс завърши миналата година с великолепната серия от четири поредни победи, като най-впечатляваща от тях бе разгромната с 3:0 над ПСВ, която в огромна степен върна интригата за първото място. Още повече, че следващия кръг ПСВ направи още една издънка, преди тези мачове нещата изглеждаха почти безнадеждно предопределени в полза на отбора от Айндховен. Сега вече не е така.

При положение пък, че Фейнорд също завърши 2017-та с поредица от 5 мача, сред които също имаше четири победи, то само може да си припомните какъв кошмарен старт на сезона имаха ротердамци. Така стигаме до любопитния момент, в който освен, че се срещат за начало на годината, двата отбора се намират във великолепна форма, но след пауза. Фейенорд едва ли ще завърши някъде другаде, освен в карето, което ще определи допълнителния участник в Лига Европа. Само много силни игри биха докарали отбора поне до третото място, което дава директна виза за втория по сила европейски турнир, но за нещо повече е абсурдно да се говори. Поне не и на този етап. Дистанцията между Фейенорд и Аякс е плюс девет точки в полза на амстердамци. Но я си представете една гостуваща победа днес, дали няма да отвори поле за подобни сметки? Мачът започва от 15.30 и ще бъде излъчван пряко в ефира на MTel Sport 2.

Веднага след него в същия ефир е и двубоя между Хераклес и ПСВ Айндховен. Ако малко преди това Аякс е успял да се доближи на две точки от ПСВ, то представете си с каква ярост би трябвало да излязат на стадиона в Алмело гостите, за да запазят дистанцията си? Хераклес категорично е преодолим съперник, заема доста незавидното 11-о място във временното класиране и е трудно да се помисли, че ще „изригне“ точно пък срещу лидера. Но споменахме вече, как именно след дербито с Аякс, ПСВ направи пагубно равенство като гост на Грьонинген, който дори е с една идея по-слабо представящ се от Хераклес. Така че е добре винаги да имаме нещо нащрек при подобни наглед лесни двубои за водещите тимове в Ередивизи. Кръгът стартира с хикс между борещия се за второ място АЗ и Утрехт, което също така е шанс днес за Аякс в допълнителната битка за сигурното второ място. Щом е „дерби ден“ всичко би могло да бъде очаквано – днес в ефира на Mtel Sport 2.