У нас в неделя ЦСКА и Левски ще спорят за четвърти и последен път през този сезон. Спорът им е единствено за почетното второ място и за нищо повече.

Два дни по-рано в Украйна пък е голямото тамошно дерби между Шахтьор и Динамо. Там спора за второто място отдавна е решен. То е за Динамо Киев. Тъй като първото през приключващото вече състезание принадлежи възможно най-заслужено за Шахтьор. След грандиозната епоха „Мирча Луческу“  последваха две преходни години, когато киечани наново се съвзеха и възродиха. Двете поредни титли обаче бяха последвани от този изключително успешен сезон сега. Шахтьор е шампион от близо два месеца насам, първенството се доиграва, но победителите никак не показват отпускане – загубиха първи точки едва миналия кръг срещу градския противник Олимпик с когото аристократично завършиха 1:1. И със сигурност двубоят, който може да гледате в пряко предаване в ефира на MTel Sport 1 в петък от 19.30 ще бъде нещо като последен дразнител за шампионите.

Където и да е по света, футболните дербита представляват неповторима тръпка за феновете. Украйна не отстъпва. И там е горещо по време на мачовете между двата гранда. И сега за едните това е прекрасна възможност за окончателно утвърждаване, а за опонентите – последен шанс за минимална реабилитация пред феновете. А в случая – за утешителен реванш само седмица след финала в турнира за Купата на страната. Миналата сряда Шахтьор би с 1:0 Динамо и грабна купата, постигайки дубъл. Като цяло през настоящия сезон хегемонията за Шахтьор е пълна. От трите играни мача за първенство, две победи и едно равенство. Последният успех за киевчани датира от двубоя за Суперкупата на страната миналото лято, когато обаче бе изтръгнат чак след изпълнение на дузпи. В рамките на редовното време, Динамо не е бил своя вечен съперник от 2014 година насам. Иначе предпоследното шампионатно дерби бе изключително атрактивно. През декември на Олипийския стадион в Киев домакините отстъпиха с 3:4 и сами вгорчиха наближаващите новогодишни празници на своите запалянковци. Сякаш тогава някъде стана ясно, че това ще е сезона на Шахтьор. Тогава някъде започна да набъбва и разликата между двата тима. Допълнителният плейофен рунд на първенството, по подобие на родната Първа лига първите шест отбора се завъртяха с по още два мача един срещу друг, само допълни очебийната разлика. Динамо не успя да навакса изоставането.

Сега е време единствено за финални нотки. Дерби, което няма да размести нищо. Единствено ще остави приповдигнато настроение в началото на паузата за победителя или горчив привкус за победения. Но дори в подобна ситуация дербито, като футболен аналог на неповторимото, няма как да бъде скучно. Гледайте в петък вечер след 19.30 в ефира на MTel Sport 1 и ще се убедите. А точката ще бъде сложена все пак в последния кръг, идващата сряда от 19.00 в директното предаване на гостуването на шампионите на тима на ФК Олександрия.

Дерби за довиждане и дерби за зареждане на батериите в края на сезона. И с очакване за новия шампионат!