Хърватия отвя Германия. Хърватин узакони класирането на Славен Билич и компания за четвъртфиналите. Ивица Вастич дооформи перфектната вечер за навиачите в Загреб, Сплит и цялата балканска държава.

12 юни си е направо денят на Хърватия. А може би предстоят още такива? Играта, която показаха Лука Модрич и неговите съотборници е от висша класа.

„Шахматистите” матираха с особена лекота силния тим на Германия. Без дори за миг да трепнат пред фаворита. Че в хърватския отбор има силни футболисти е ясно. Звездата обаче този път седеше край тъч линията.

Славен Билич се показа в първите два мача на Евро 2008, като една безкрайно колоритна личност. Енергичен и жив специалистът държеше пулса на мача. Поведението му отстрани вероятно е накарало още повече безпристрастни зрители да изберат Хърватия. В този мач, а защо не и в този турнир.

Тактически отборът от Балканския полуостров беше подготвен на световно ниво. Атаки по фланговете, прибиране в задни позиции, когато е нужно и силни контри в стил „Холандия срещу Италия”.

Понеже един треньор винаги е зависим от потенциала на футболистите, няколко думи и за тях.

Най-шумно е около Лука Модрич. Тотнъм показа нюх и го купи далеч преди европейското. Отличен разиграващ полузащитник, достатъчно отдаден на играта и в двете и фази.

Великолепни крайни бранители в лицето на Чорлука и Пранич. Играта на Германия се превърна в нещо твърде лесно предвидимо. Силните страни на немците бяха унищожени, заради добрата хърватска игра по крилата.

Олич показа във втори пореден мач, че е изключително сърцата фигура. Тича, бори се, а за гарнитура вкара гол. Сърна е опитен и опасен при статичните положения. Доста по-добър от самия Балак, поне във вчерашната среща.

Славен Билич разчита на стари кримки като Шимунич, двамата братя Ковач и вратарят Плетикоса. На пейката с железния анцунг седят и чакат доказани футболисти като Иван Класнич и миланистът Шимич.

Изглежда Хърватия може още. Германия мина под ножа, да му мисли Португалия. Единствено хърватите са способни да извадят по-голямо самочувствие от Кристиано Роналдо.