Легендата на Ювентус Алесандро Дел Пиеро днес официално обяви, че през следващите две години ще бъде футболист на ФК Сидни. Клубът от най-големия град в Австралия успя да спечели битката за подписа на италианския голмайстор, като трябваше да се справи с конкуренцията на Олимпиакос, Селтик, Сион, а в последния момент и Ливърпул.

„Щастлив съм да обявя, че преди няколко часа подписах договор с ФК Сидни“, съобщи 37-годишният нападател. „Така че, предполагам, през следващите две години може да ме считате за австралиец. Започвам едно прекрасно и фантастично приключение. Нямаше как да намеря по-добра ситуация и по-добро място.“

Контрактът за два сезона ще превърне италианецът в най-скъпоплатения атлет в четирите типа футбол, който се играе в Австралия. Той ще получава по 2 милиона щатски долара на година, което е било повече от достатъчно, за да отклони предложенията на Ливърпул и Саутхемптън.

„Имахме контакти с клубове от всички континенти. Изборът ми не зависеше от километрите, които трябваше да пропътувам, а бе повлиян по-силно от фактори като философия... Нямам търпение да открия за себе си страната, която всеки ми описва като фантастична.“

Ситуацията в местната А-лига обаче далеч не толкова розова, като през последните два сезона няколко клуба бяха изхвърлени в долни дивизии заради финансови проблеми, а средната посещаемост на срещите непрекъснато намалява. Привличането на име като Дел Пиеро може да се окаже средство за прекъсване на негативните тенденции.

„Единственият въпрос, който зададох на президента Тони Пинята, бе дали можем да спечелим първенството, а той отвърна „да“. Не отивам там на почивка, а за да се посветя напълно на новия си клуб. Ще бъде голяма промяна след 19 години в отбора, който продължавам да подкрепям. В Ювентус постигнах всичко, което бе по силите ми, затова нямаше по-добър избор пред мен“, завърши Дел Пиеро.