Португалската легенда Деко се оказа голям поддръжник на системата за видео повторения – ВАР. Харесвана от мнозина, все още има хора, които се изказват против налагането ѝ във футбола. Според Деко обаче, използването на видеоповторенията, за да се вземе някое важно решение, е само в полза на футбола.

„Би ми се искало да бях играл по времето на ВАР, мисля, че това щеше да ми помогне много”, коментира той и допълни, че губенето на време за разглеждането на положенията и вземането на решения, не е от толкова сериозно значение.

„Нека погледнем и от другата страна. Не бих искал да загубя титлата заради гол, който не е трябвало да бъде зачетен, това наистина е неприятно. Всеки се прибира вкъщи и вижда по телевизията, че заради грешка си пропуснал шанса да играеш финал или да спечелиш титлата”, обоснова се португалецът.

Деко посочи съвсем пресен пример с бившия му тим Порто, който отстрани Рома благодарение на дузпа, отсъдена в 117-ата минута след използването на ВАР. Тогава защитникът на Рома Алесандро Флоренци дръпна за фланелката нападателя Фернандо, който се опита да играе с топката, но това не бе забелязано в реално време от рефера. В крайна сметка дузпата бе отсъдена след употребата на ВАР, а Порто се класира напред с общ резултат 3:2.

„С времето играчите ще свикнат с тези ситуации. Нападателят може би нямаше да стигне до топката, но защитникът го дръпна за фланелката, защото може би забрави, че го следят още няколко очи, а не само тези на рефера. Това бе една глупава дузпа, която той не трябваше да прави, но играчите действат така, защото си мислят, че съдията може да не ги види. Сега обаче всичко се променя”, каза още Деко.