Актуалният президент на Хърватския футболен съюз (ХФС) Давор Шукер е единствен кандидат за нов мандат начело на организацията, съобщи изборната комисия на централата. Конгресът на хърватския футбол ще се проведе на 22-и декември, а изборите в бившата юго-република се порвеждат по различен от познатия начин.

Във футболно отношение Хърватия е разделена на 20 региона, като регионите имат право да излъчват кандидат. Преди да се избере представител от региона, клубовете провеждат там вътрешни избори. Така Загребският регионален съвет по футбол е издигнал кандидатурата на Шукер и тя е единствена, която отговаря на изискванията според Устава на федерацията, пише агенция ХИНА.

Още 16 регионални федерации са изразили явната си подкрепа за Давор Шукер. Регионалните федерации, които не го подкрепят, са Сплитско-далматински съюз, Задарски съюз и Дубровачко-Неретвански съюз.

"Имаше разговори и слухове, че Дарио Шимич- бивш защитник на Интер, Милан и Монако, също ще се кандидатира. Но негови документи изобщо не бяха подавани, така че не е имало какво да разглеждаме, обявиха от Комисията по избора. Също на конгреса на хърватския футбол на 22-и декември ще се изберат и членове на местния изпълнителен комитет, който е от 16 члена. Няма право един регионален съюз да излъчва повече от един кандидат за пост в изпълком.