Руското футболно първенство навлиза в решителната си фаза. Наглед всичко е ясно – въпреки поражението си в последния мач от Ростов, при това с болезненото 0:3, Спартак май изглежда недостижим на върха. Цели седем точки аванс, шест кръга преди края. На много места по света при подобна ситуация, отборите преследвачи вдигат бялото знаме и се съсредоточават върху други цели и амбиции.

Все пак Премиер лигата дава последен шанс на ЦСКА. Четири от последните шест мача ще бъдат у дома в столицата, а всички погледи вече са насочени към лютото дерби със Спартак тази неделя от 17.00 часа – пряко в ефира на Mtel Sport 2.

Но нека да не избързваме, да не играем през ръка. Предстои междинен кръг, който стартира днес. Лидерът има наглед изключително елементарна задача – просто да победи като домакин Урал и да се придвижи още една крачка до заветната цел. Далеч по-трудна, но не и невъзможна изглежда задачата на претендента. ЦСКА се сблъсква срещу един от градските съперници Локомотив. Тимът воден от Юрий Семин има все още илюзорни шансове за евро-квота, но дори и само московското съперничество ще е напълно достатъчен фактор да направи този мач за ЦСКА далеч по-сложен от и труден. И най-вече задължителен като краен успех, за да може да се влезе в неделното дерби с максимален актив от точки, спечелени от седмичния междинен кръг.

ЦСКА и Локомотив играят от 19.30 в сряда, отново пряко в ефира на Mtel Sport 2.

ЦСКА Москва

източник: Gulliver/GettyImages

Забравяме ли нещо?

Зенит? Третият във временното класиране изостава едва на точка от ЦСКА, но за съжаление няма да има възможност за пряк двубой до края на надпреварата със Спартак, за да можем да го включим в евентуалните претенденти за златото. Зенит ще гостува в сряда от 17.00 на Оренбург – тим, борещ се със зъби и нокти за своето оцеляване в елита. А целта пред Зенит не е никак второстепенна, ако приемем, че Мирча Луческу вече се е примирил с първото място за някои от московските грандове. Далеч по приемливо изглежда следващото поредно гостуване на Зенит – срещу последния и сякаш окончателно предал се със съдбата си на изпадащ Том Томск. И този мач може да проследите на живо – той е предвиден за понеделник, 13.00 в ефира на Mtel Sport 1. Едва ли по същото време ще имате някакъв друг избор в тв-ефира, ако искате да бъдете свидетели на част от финалните щрихи в руската Премиер лига.

Минахме през Санкт Петербург, дори през Сибир където е домът на Том, но в крайна сметка всичко тази седмица ще бъде подчинено на ЦСКА – Спартак. Вторият срещу първия. Жоро Миланов срещу Ивелин Попов. Виктор Гончаренко срещу Масимо Карера.

Последен шанс за „армейците“, последна възможност за отчаян щурм. Евентуален успех в дербито ще означава съкращаване на разликата само на 4 точки. Вярно, всичко ще продължи да бъде в ръцете на Спартак, но ЦСКА може да придобие не лошо психологическо предимство. Чакащият титлата за първи път от 2001 година Спартак е на предела, но чудеса продължават да се случват. Засега дебнем какво ще се случи в мачовете днес и утре, после към неделя.