Футболният отбор на Мианмар по футбол за младежи до 23 години се оттегли от първенството на АСЕАН (Югоизточна Азия) в тази възраст, тъй като отборът е поразен от коронавируса и представлява опасност за опонентите си.

За това съобщи българският треньор на отбора на Мианмар Велизар Попов в страницата си във „Фейсбук“. Тимът на Мианмар трябваше да бъде в група С на турнира, където са още Малайзия и Лаос. Интересното е, че в групата първоначално беше Индонезия, която се оттегли по същите причини. Тогава Азиатската федерация включи Мианмар, но и този отбор не е в състояние да се събере за турнира.

Индонезия е защитаващ титлата си, но ръководството на местната федерация реши изобщо да не пътува, след като положителните тестове започнаха да излизат един след друг.

"Нашата най-голяма грижа е здравето на нашите футболисти, защото животът на всеки един футболист е по-важен от който и да е мач, пише българският треньор на Мианмар в профила си в социалните мрежи.

"В момента имаме едва петима напълно здрави играчи от обща група от 26 души в отбора. Само тези петима нямат никакви КОВИД-симптоми. Всички останали са със симптоми или болни. Така че при тази ситуация ние сме заразни и опасни и за противниците си, написа пловдивчанинът и добави, че няма друг избор, "освен да изтегли отбора".

Президентът на Футболната федерация на Югоизточна Азия (АФФ) Кию Самет разказа пред агенция АП, че Мианмар е трябвало да играе първия си мач днес срещу Малайзия в камбоджанската столица Пномпен, но мачът е анулиран.

"За голямо съжаление, отборът на Мианмар трябва да се оттегли от шампионата на АСЕАН до 23 години. Но разбира се, здравето и безопасността на всички участващи са от изключително значение и ние напълно разбираме взетото решение", каза шефът.

Той добави, че отборът на Мианмар ще остане в Камбоджа докато техните инфектирани играчи получат нужното лечение и са в състояние да пътуват към дома. За това обаче първо трябва да дадат негативни проби при COVID-проверките.