Световното първенство с 48 държави е все по-вероятно да се състои още след 4 години. ФИФА вече обяви, че съвместният Мондиал между САЩ, Канада и Мексико през 2026 г. ще бъде с този брой страни.

Президентът на световната футболна федерация - Джани Инфантино, обаче иска увеличението да се състои още на шампионата в Катар през 2022 г. Очаква се решението да се вземе през март тази година. Световното в арабската страна ще се проведе между 21 ноември и 18 декември 2022 г.

Една от конфедерациите, които подкрепят това предложение, е южноамериканската CONMEBOL. В момента от Южна Америка за Световното потеглят 4,5 отбора - или 4 директно класирали се и един играещ бараж с тим от друга конфедерация - Океания или Северна Америка.

При увеличението на отборите, Южна Америка ще може да излъчи цели 6 сигурни участника плюс един, който минава през бараж (6,5). Така държави като Бразилия, Аржентина, Уругвай, Чили и Колумбия ще могат да бъдат почти на 100% сигурни за класирането си, като още две допълнителни страни ще се включват в борбата за 6-ото и 7-ото място.

Мондиалът в САЩ, Канада и Мексико ще има 16 предварителни групи с по три отбора в тях. Любопитното е, че при равни показалите между отделните тимове в групата, в последните мачове ще се въведат дузпи, които да разрешат спора за продължаващите към елиминациите. Самият шампионат пък ще се състои в 80 мача.