По инициатива на българския специалист Ангел Червенков и с одобрението на Владимир Романов, литовският собственик на шотландският Хартс, от тази седмица стартира революционна за Великобритания организационна промяна.

Треньорът на „сърцата” наложи нов стандарт в резервния състав на тима от Единбург. Досега отборът бе място, където състезатели от представителния отбор и най-добрите от младежката формация на клуба се изявяваха в шампионата на Резервната Премиер лига на случаен принцип, базиран на логиката за натрупване на игрово време в условията на конкуренция на останалите клубове.

Практика – неизменно поддържана от клубовете на Острова. Българинът предложи и наложи формирането на постоянен дублиращ състав със специален треньор и отделен тренировъчен процес, насочен единствено към развитието на талантливите играчи по посока представителния тим на Хартс.

На практика това е моделът на европейските клубове, съчетан с организацията на календара на Резервната Премиер лига на шотландския професионален футбол. Така бе формирана група от 20 талантливи състезатели, чиято мотивация се насочва изцяло към перспективата за изява в първия тим. От младежите в новата формация попаднаха българският нападател Бранимир Костадинов, както и исландският юношески и младежки национален вратар Харайдур Бьорнсон, австралийският централен защитник Райън Макгуън и шотландският защитник Джонатан Стюърт.