Чешкият национален отбор не се страхува от евентуални изпълнения на дузпи в днешния трети мач от груповата фаза срещу Турция. При реми между двата отбора ще се стигне до дузпите, които никак не плашат чехите, а и има защо.

Причината се крие в 100-процентовата успеваемост от бялата точка на Европейски първенства. До този момент Чехия или още Чехословакия е изиграла 3 мача, които са завършили с дузпи, в които няма пропуск от бялата точка.

През 1974 г. Чехословакия бие Западна Германия с 5:3, 4 години по-късно в мач за третото място подчинява и Италия с 9:8. Последната голяма победа на Чехия е срещу Франция през 1996 г., когато на полуфинала успехът идва със 6:5. Сметката е проста - 20 дузпи – 20 гола за Чехия и 3 важни победи.

Цялата статистика за сблъсъците срещу Турция също е в полза на Чехия. Последният официален мач е в Истанбул преди 14 години и чехите печелят с 4:1. След това има още два приятелски двубоя и нови две победи 3:0 и 4:0.

Иначе селекционерът на Чехия Карел Брюкнер взе интересно решение преди този двубой. Той остави футболистите да се готвят в базата си в Австрия, като не счете за нужно да прави официална тренировка на трева в Женева. Единствено той в компанията на капитана Томас Уйфалуши се запозна с това, което предлага терена.

Според медиите в Чехия Брюкнер все още мисли около два варианта за нападение. С един голаджия в лицето на Ян Колар или Милан Барош или по-вероятното решение и двамата на терена. Прокрадват се и информации за изненада в лицето на Вацлав Сверкош, но това е малко вероятно.

Мачът срещу Турция може да се окаже последен за Брюкнер, който заяви, че напуска поста, независимо от постижението на Чехия. Същото се отнася и за двама от ветераните – Ян Колер и Томас Галашек.

На официалната пресконференция преди двубоя Карел Брюкнер призна, че непрекъснато гледа записи с играта на Турция и че неговия отбор тренира изпълнение на дузпи, тъй като тези тренировки са залегнали в предварителната му програма.

„Надявам се да продължим да подобряваме играта си и без съмнение ще спечелим”, каза Брюкнер.

Евентуалната единадесеторка на Чехия:

Петер Чех, Зденек Григера, Давид Розенал, Марек Янкуловски, Томас Уйфалуши, Либор Сионко, Томас Галашек, Давид Яролим, Ярослав Плашил, Ян Колер, Милан Барош