Изключително драматичен ще бъде последният мач от група А на Евро 2008 между Чехия и Турция. Португалия вече със сигурност си осигури място на четвъртфинал, но второто място все още е вакантно.

След двата изиграни кръга Чехия и Турция са с абсолютно еднакви показатели – по два отбелязани гола и три получени, и с по три точки в актива си. Евентуално равенство между двата тима и в неделя ще означава единствено, че това равенство в показателите ще се запази и четвъртфиналиста ще бъде определен по друг начин.

Този начин е част от правилника на УЕФА за квалификационния цикъл за Европейското първенство и е възможно най-интригуващият край – изпълнение на дузпи. Въпросната точка в наредбата е „чисто нова” и може да бъде приложена за първи път на 15 юни. Тя гласи, че когато два отбора от една група с абсолютно еднакви показатели се срещнат в последния мач от груповата фаза и завършат наравно, победителят се определя след единайстеметрови наказателни удари.

Системата се изпробва за първи път на това Европейско първенство, като при написването й се смяташе, че подобна вероятност е почти невъзможна. Най-интересното е, че след равенство в редовните 90 минути не следват продължения, а направо се прибягва до дузпите.

По принцип при абсолютно равенство преди се смяташе коефициент, който се получава, като се раздели броят на спечелените точки от квалификациите по броя на изиграните мачове.

Тук Чехия има определено предимство, тъй като завърши на първо място в своята квалификационна група с 29 точки, докато Турция се класира трудно с 24 точки. Така след 12 мача в пресявките, Чехия е с коефициент 2.416, а Турция – с 2.

Правилникът с коефициента се запазва, когато отборите завършат с равни показатели, но не се срещат помежду си в последния мач.

Като статистика обаче, Чехия има предимство и за дузпите, тъй като има отбелязани 20 дузпи от 20 опита в директните елиминации на еврофинали. Турция също има 100-процентов показател, но това е заради факта, че никога не е решавала мач с дузпи.

Така безспорно на 15 юни на „Стад дьо Жьонев” двубоят между Чехия и Турция има шанс да попадне сред най-драматичните на Евро 2008.