Някои дни просто са по-значими от други. А днешният ден е по-специален за Чехия и в частност футбола там.

На този ден през 1931 година се е родила легендата на чешкия футбол Йозеф Масопуст, който става първият футболист на Чехия (тогава Чехословакия) спечелил "Златната топка".

Масопуст помага на страната си да достигне до финал на Световно първенство, избран е за най-добър играч на Европа и по-късно определен за най-великият футболист на Чехия.

Стартира професионалната си кариера като полузащитник през 1950 година, на 19, подписвайки за Техномат Теплице. Играе там два сезона, след което преминава в АТК Прага (по-късно преименуван на Дукла Прага), където остава през по-голямата част от кариерата си, отбелязвайки 79 гола в 386 мача и печелейки 8 пъти титлата.

Той става световноизвестен играейки за националния отбор на Чехословакия. За него той има изиграни 63 мача. Масопуст помага на отбора да спечели бронза на Европейското първенство през 1960 година, след което достигна финал на Световното през 1962-а. На финала Масопуст вкарва единствения си гол за турнира, но въпреки това отборът пада с 1:3 от Бразилия, която става световен шампион.

По-късно през тази година, футболистът става първият чешки играч, който печели "Златната топка".

Продължава да играе до 1970 година, след което става треньор, като е бил начело и на Дукла Прага и на националния отбор.

Умира на 29 юни 2015 година, на 84-годишна възраст.