Вратарят на чешкия национален отбор Петър Чех заяви, че ще му бъде приятно да се срещне отново със своя бивш съотборник и приятел - Алекс Фрей, който ще води атаката на Швейцария. Двата отбора откриват в събота Евро 2008, а Чех и Фрей играха заедно в отбора на Рен преди пет години.

Чех обаче е амбициран да спре Фрей, който има 35 гола за 7 години с екипа на Швейцария.

„За първи път ще играя срещу него, което е малко странно предвид факта, че и двамата сме национални състезатели от доста дълго време. Но аз и Алекс прекарахме заедно година и половина в Рен и мога да кажа, че бяхме близки. Бяха добри времена, а Фрей е отличен футболист и приятел, на когото можеш да разчиташ”, каза Петър Чех, цитиран у нас от Българската телеграфна агенция.

Фрай също не остана длъжен и отвърна на комплиментите, като нарече Чех най-добрият вратар, с когото е играл.

„Той е много сигурен и спокоен на вратата, а освен това е и много интелигентно момче”.

И двамата обаче се застраховат, като казват, че топката Europass не е идеалната. Фрей казва: "Вече 10 дни тренирам с нея и мога да потвърдя, че е трудна за овладяване. Тя е толкова различна от топките, с които тренираме в моя отбор Борусия Дортмунд както са различни деня и нощта”.

„Топката не е идеална, но никой няма право да се оплаква вече. Отборите имаха достатъчно време да се запознаят, пък и всички 16 отбора тук работят само с тези топки”, обясни Петър Чех.