Поредното бижу от школата на Аякс Матайс де Лихт продължава да вдига цената си с всеки изминал мач. След като класира колоса от Амстердам за полуфиналите на Шампионската лига с гола си, медиите в родината му пишат, че цената му се е покачила спрямо последния път, когато се заявиха кандидатите за подписа му. 

Преди 1/4-финалите с Ювентус холандците бяха готови да се разделят с 19-годишния футболист срещу сумата от 60 млн. евро. Сега обаче тя е набъбнала на 70 млн. евро, а силно представяне и в полуфиналите може да го оскъпи и повече. 

Въпреки повищената цена, кандидатите за подписа на младото "лале" не намаляват, дори напротив. В Ниската земя пишат, че вече отборите, които искат да прибавят този ценен диамант към съставите си са цели шест. 

Подредени по големина на шансовете да подпишат с Матайс де Лихт след края на сезона, това са Барселона, Ювентус, Реал Мадрид, Пари Сен Жермен, Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Каталунците са най-напред, защото са провели няколко разговора с шефовете на Аякс, както и със самия играч, имат принципна оферта и всичко вече е въпрос на доуточняване между страните. Всички останали трябва да започнат от кота нула.