Организацията защитаваща интересите на водещите клубове в Европа Г-14 планира драстично да увеличи броя на членуващите в нея отбори от 18 на 50 до края на тази година.

Причина за значителното нарастване е желанието на Г-14 успешно да може да се противопоставя на ФИФА и УЕФА по ключови за футбола въпроси, като в момента най-наболелия проблем е желанието за получаване на компенсации за клубовете при контузии на играчи при участието им за националните отбори.

„Ние разбираме безпокойството на УЕФА и приемаме, че ние може би не представяме всички клубове, но сега решихме да направим тази промяна и да се разширим”, заяви генералният мениджър на Г-14 Томас Курт.

„Ако това получи положителен отговор от УЕФА, тогава се надяваме, че това ще бъде първата стъпка, към решаването на съществуващите проблеми.”

„Ще имаме ново име и устав. Ще изберем точните критерии, а участващите клубове ще бъдат традиционно играещи в европейските турнири”, добави Курт.

Очаква се за участие в Г-14 да бъдат поканени и клубове от Източна Европа, като се очаква сред тях да има руски, украински, румънски и български клубове.

Най-сериозен кандидат за български представител в организацията изглежда единственият наш отбор участвал в Шампионската лигаЛевски, чийто президент Тодор Батков установи сериозни контакти в Европа през последните няколко години.