Единственият футболист от българското първенство, който ще играе на Мондиал 2010 Райс Мболи заяви, че се концентрира единствено върху шампионата в ЮАР, а после ще мисли за бъдещето си. Вратарят на Славия все пак призна, че за момента по-вероятно е да се върне при „белите” и да изпълни договора си за още една година. Открихме Мболи в хотелската му стая в Южна Африка, докато си почиваше след поредната тренировка. Въпреки сериозните ограничения за контакти с играчите на Алжир, Гонг „проби” блокадата. Райс Мболи пък си пожела именно неговият Алжир да стане световен шампион.

„Чувствам се добре. Дойдохме в началото на седмицата, в понеделник мисля. Все още всички сме малко уморени, но сме добре”, започна Мболи.

- Ще играеш на Световното първенство. Какво е усещането? Може би вече има нетърпение?

- Много съм щастлив. И съм много горд да играя за Алжир. Наистина съм много щастлив.

- Успя ли вече да се адаптираш към националния тим и твоите съотборници?

- Да, да. Нямах никакъв проблем. Сработихме се. Всички сме млади, познаваме се и всичко е наред.

- Какви са шансовете на Алжир според теб в компанията на Англия, Словения и САЩ?

- Мисля, че ще е много трудно, защото всичките ни съперници са силни отбори. Но ние имаме добър отбор с добри играчи и мисля, че можем да постигнем нещо хубаво. За мен първият двубой срещу Словения ще е много важен. Ако спечелим първия мач, това ще се отрази на цялото състезание.

- Ще бъдеш ли разочарован, ако не вземеш участие в мачовете? Или това е най-вече предизвикателство за теб?

- Не, не мога да бъда разочарован, защото това е Световно първенство. Всички сме тук да играем за страната си. Треньорът взима решенията и ние трябва да уважаваме неговите решения. Няма да се ядосам, ако не играя.

- Каква е ситуацията с клубния ти отбор? Имаш ли оферти или ще останеш в Славия?

- Засега съм се концентрирал единствено върху Световното. Това е много важно. Все още имам договор за още един сезон със Славия. За момента, в който говорим с вас, по-скоро се връщам в Славия, но никой не знае какво ще се случи.

- Беше на проби в Манчестър Юнайтед. Мислиш ли, че това може да ти помогне в кариерата, да направиш по-голяма крачка?

- Да, но наистина не искам да говоря за това сега. Както казах мисля единствено за Световното първенство. Концентрирам се върху шампионата и останалото не ме вълнува в момента, затова не искам да говоря за това.

- Очаквал ли си, че на 23 години ще играеш на Световно първенство? Или дали си мечтал за това?

- Да, всеки футболист си мечтае един ден да играе на Световно. Много съм щастлив и сега съм част от това, така че ще правим всичко, за да печелим мачове.

- Кой според теб ще стане световен шампион?

- Алжир.

- Алжир?

- Да, Алжир.