Изпълкомът на УЕФА одобри на днешното си заседание процедурата по теглене на жребия за финалите на европейското първенство догодина в Швейцария и Австрия. Церемонията ще се състои на 2-ри декември от 12.00 часа (централно европейско време) в конгресния център в Люцерн.

Домакините от Швейцария и Австрия ще бъдат водачи съответно в групи А1 и B1. В първа урна има запазено място още за настоящия европейски шампион Гърция, ако се класира, както и за страната с най-висок коефициент.

Останалите 14 страни-финалистки ще бъдат разпределени в други три урни на базата на коефициента им от квалификационните мачове за Мондиал 2006 и за Евро 2008.

Ако се класира за европейското първенство, националният тим на България вероятно ще бъде поставен в последната четвърта урна.

Изпълкомът на УЕФА реши още жребият за световните квалификации за Мондиал 2010 в зона Европа да се състои в Дърбан (Южна Африка) на 25-и ноември.

Отборите от Европа ще бъдат разпределени в осем групи по шест отбора и една група с пет отбора. Победителите в деветте групи се класират директно за световното първенство, а най-добрите осем, заели второ място в групите, ще играят баражи на разменено гостуване.