Националният отбор на Бразилия успя само за едно полувреме да смачка тотално световния шампион Италия, след като победи с 3:0 в среща от Група Б от Купата на конфедерациите. “Селесао” буквално показа как може да се завие главата на играчите с малко футболна самба. В другия мач от групата САЩ се наложи също с 3:0 над Египет и по този начин, след въртележка в подреждането, намери място на полуфиналите от надпреварата в ЮАР.

Още от първата минута бразилците показа, че полуфиналът повече им подхожда. В 7-та минута на срещата Рамиреш уцели страничната греда на вратата, пазена от Джанлуиджи Буфон. Малко по-късно отново гредата спаси “Скуадра адзура” след удар на Робиньо и рикошет, но в крайна сметка, при поредната атака Луиш Фабиано, който бе оставен непокрит, с удар от точката на дузпата, откри за 1:0. Само пет минути по-късно отново той направи резултата 2:0, след като Кака и Робиньо показаха майсторско изпълнения с двойни подавания в наказателното поле на съперника.

За да бъде пълна драмата на Италия, Досена си вкара автогол секунди преди края на първото полувреме. Робиньо опита пас по земя в наказателното поле към Кака, но в опита си да пресече хода на топката, италианският национал заби кълбото в собствената си мрежа за 3:0, което се оказа и крайният резултат.

През второто полувреме момчетата на Марчело Липи заиграха малко по-добре, но възможностите на тима не стигнаха дори за едно попадение. Бразилците пък се задоволиха с този резултат, въпреки че през втората част Пепе и Кака можеха да увеличат преднината. Въпреки това тимът на Карлос Дунга се отправи към полуфиналите, докато Италия се сбогува с Купата на конфедерациите.

За следващия етап се класира и тимът на САЩ, който успя с класическа, но и драматична победа да намери място на полуфинала. Последното попадение, което остави Египет извън играта, бе реализирано в 71-та минута от Клинтън Демпси. След това “фараоните” се хвърлиха да променят резултата, но до гол така и не се стигна. Преди това, за американците вкараха Чарли Дейвис в 22-та минута и Майкъл Брадли в 63-та минута, а всичко това им донесе полуфинал за награда и съответно разочарование за Египет, тъй като развитието на другата среща между Бразилия и Италия (3:0) можеше да им помогне, ако те сами преди това си бяха свършили работата.

След последните двубои от група Б станаха ясни и полуфиналните двойки:

24 юни - Испания – САЩ

25 юни - Бразилия – ЮАР

Мачовете за 3-то място и финала са насрочени за 28 юни.