Легендарният бивш играч и треньор на Бразилия Марио Загало е бил приет в болница с респираторна инфекция, съобщиха от клиниката, където е настанена легендата. 90-годишният, който се превърна в първия човек, станал световен шампион и като играч, и като треньор, бе приет в интензивното отделение на болницата в Рио де Жанейро във вторник.

В момента той „диша спонтанно, без помощта на апарат“, споделиха в свое изявление от болница Бара Д‘ор. Загало бил тестван за коронавирус, но резултатът му излязъл отрицателен, казаха още клиниката. Скоро навършващ 91 години, „Старият вълк“, както е познат в Бразилия, редовно публикува сувенирни снимки на кариерата си в Инстаграм, където има 115 000 последователи. Само преди четири дни, той качи своя снимка от бръснарницата.

Като нападател той бе част от съставите на Бразилия, станали световни шампиони през 1958 и 1962 години, редом до Пеле. Впоследствие той изведе Селесао до световната корона и като треньор през 1970, беше асистент при триумфа на Мондиала през 1994 и води „кариоките“ и четири години по-късно, когато тимът отстъпи на Франция в спора за трофея. Единствените други двама, които са печелили Световното първенство и като играчи, и като треньори, са германецът Франц Бекенбауер (1974 и 1990) и Дидие Дешан с Франция (1998 и 2018).

Пикът на Загало без съмнение е Мондиалът в Мексико през 1970. Независимо че съвсем скоро е назначен за наставник, отборът стига категорично до титлата, играейки фантастичен футбол и правейки футболисти като Жаирзиньо, Тостао, Жерсон и Ривелиньо световноизвестни имена, редом до талисмана на отбора Пеле. „Моят голям приятел Марио Загало, знам, че минаваш през труден момент, но искам да знаеш, че ти изпращам положителна енергия за възстановяването ти“, написа 81-годишният Пеле в социалните мрежи.