Експерименталният тим на Англия загуби с минималното 0:1 проверката си с Бразилия, която бе играна в Катар. Единственият гол в мача реализира нападателят на Виляреал Нилмар в началото на второто полувреме, който преди време наказа и българския Левски в мач от Лига Европа.

Селекционерът на Англия Фабио Капело не можеше да разчита на голяма част от звездите си, които пропуснаха мача заради различни травми. Това неминуемо се отрази на играта на „трите лъва”, които бяха надиграни от своя съперник.

Победата на „селесао” можеше да бъде далеч по изразителна, ако Луиш Фабиално и Лусио имаха повече късмет. Нападателят на Севиля пропусна да се разпише от дузпа, отсъдена за нарушение на Уес Браун, а капитанът Лусио разтресе левия страничен стълб зад Фостър след далечен удар.

При отсъствието на Джон Тери, Стивън Джерард и Рио Фърдинанд, капитанската лента бе поверена на нападателя Уейн Рууни за когото това бе първи мач като капитан.

През първото полувреме тимът на Фабио Капело стоя по-добре на терена от своя противник, но чистите голови положения и пред двете врати липсваха. През втората част обаче, възпитаниците на Карлос Дунга съвсем заслужено стигнаха до успеха.

Единственият гол в срещата дойде само две минути след подновяването на играта след почивката. Елано намери отлично в наказателното поле Нилмар, който се освободи от опеката на двамата централни бранители и с глава стреля неспасяемо в мрежата на Бен Фостър. Именно Нилмар бе в основата на повечето опасности пред стража на островитяните. Отново той бе спрян непозволено от Фостър в пеналтерията, а главният арбитър не се поколеба да покаже бялата точка. Луиш Фабиано обаче стреля твърде слабо и топката не попадна в рамката на вратата.

През втората част футболистите на Англия рядко поглеждаха към вратата на Жулио Сезар с изключение на няколко хаотични центрирания, които обаче не бяха проблем за отбраната на „селесао”.