Бразилия обяви отново, че няма да играе мача си с Боливия от квалификациите за Световното първенство през 2010 г. в столицата Ла Пас на 3 600 метра надморска височина, разгаряйки спора за забрана на мачове на голяма надморска височина.

Световната футболна федерация ФИФА забрани домакинство на Ла Пас и столицата на Еквадор Кито за световните квалификации заради височината, която надхвърля определените от организацията 2 750 метра надморско равнище.

През миналата седмица обаче Южноамериканската футболна конфедерация публикува декларация, в която се противопоставя на забраната. Тя бе подписана от президентите на всички южноамерикански футболни федерации без този на Бразилия Рикардо Тейшейра.

Чили вече обяви, че се готви да гостува на Боливия в Ла Пас през юни, но Тейшейра каза, че няма да го последва.

„Бразилия няма да играе с Боливия в Ла Пас на базата на решението на изпълнителния комитет на ФИФА. Решението няма да бъде променено и Бразилската футболна конфедерация няма да отведе отбора в Ла Пас. То не е прищявка и бе подкрепено с лекарски доклади. Не можем да излагаме на риск здравето на нашите футболисти. Това е въпрос, към който трябва да се подхожда отговорно", заяви Тейшейра. Бразилия, която е загубила два, завършила наравно един и спечелила един от последните си четири мача в Ла Пас, трябва да гостува на Боливия през октомври догодина.