Генералният секретар на ФИФА Жером Валке бе обявен за персона нон грата в Бразилия заради скандално изказване относно подготовката на страната за домакинството на световното първенство по футбол през 2014 година.

Спортният министър на Бразилия Алдо Ребело изпрати писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер, с което казва, че не желае да работи повече с Валке по подготовката на Мондиал 2014.

Гневът в Бразилия е продиктуван от скандално изказване на Валке, в което казва: „Бразилците трябва да бъдат сритани отзад, за да ускорят темпото по подготовката за Мондиал 2014“.

Този цветист език на шефа на световната футболна централа предизвика остро негодувание в Бразилия и принуди Валке да се извини.

В писмо до спортния министър на Бразилия, Валке заяви, че е станало недоразумение, тъй като думите му са преведени неправилно от френски на португалски.

Валке твърди, че на френски думите му били, че Бразилия трябва да ускори темпото по подготовката. При превода на португалски обаче били използвани много по-силни думи.

„Съжалявам, че неправилна интерпретация на думите ми предизвика толкова тревоги“, пише Валке в писмото си, разпространено от бразилското правителство.