Бразилия и Уругвай се класираха за полуфиналите на Копа Америка. „Кариоките” разгромиха националният отбор на Чили с 6:1 и си уредиха полуфинална среща с Уругвай във вторник. „Урусите” се наложиха с 4:1 над домакините от Венецуела.

Възпитаниците на Карлош Дунга вкараха по три гола в двете полувремена. Робиньо се разписа два пъти, а останалите попадения бяха дело на Жуан, Жулио Баптища, Жошуе и Вагнер Лав. Почетният гол за Чили реализира Умберто Суасо.

Петкратните световни шампиони решиха мача в своя полза само за 13 минути през първата част. Резултатът в двубоя бе открит в 16-та минута с гол на Жуан. Осем след това Баптища удвои, а в 28-та нападателят на Реал Мадрид вкара първото си попадение в срещата и петото в турнира.

Най-опасното положение, което момчетата от „дългата страна” успяха да сътворят през първото полувреме дойде в 30-та минута. Лорка успя да разсее вратаря на „селесао” Дони, като шутира силно към мрежата му. Стражът на Рома изби топката, тя попадна в Марк Гонсалес, който стреля силно от 30 метра, но кълбото се удари в напречната греда.

Шест минути след почивката Робиньо отново се разписа. Момчетата на Дунга не се спряха въпреки разгромния резултат и в 69-та минута Жошуе прати за пети път топката в мрежата на чилийците. Суазо запази честта на своя тим и реализира почетното попадение за Чили в 76-та минута. Десет минути по-късно Лав оформи крайния резултат – 6:1.

Домакинът на турнира - Венецуела, който за първи път в историята на Копа Америка достига до четвъртфинали, бе елиминиран от Уругвай, след като загуби с 1:4. В отбора на Венецуела през всичките 90 минути игра защитникът на Литекс Алехандро Сичеро.

В 38-та минута дълъг пас на Максимилиано Перейра прехвърли бранителя на ловчанлии, топката попадна в Диего Форлан и той я изпрати в мрежата на Рени Вега - 1:0 за Уругвай. Това бе 13-ят гол на Диего Форлан в 39 мача за „урусите”. Нападателят отбеляза и последното попадение в срещата. Останалите голове за гостите реализираха Пабло Гарсия в 65-та и Кристиян Родригес в 87-та. За Венецуела точен бе Хуан Аранго в 41-ата.

В следващия етап Уругвай ще спори за място на финала с Бразилия.