Новото попълнение на Риека Валери Божинов сподели в специално интервю за „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио, че с трансфера си е показал, че е „жив и има желание да се бори“. Както е известно, нападателят подписа с хърватския шампион до края на сезона с опция за още три.

Божинов: В Риека приемат Божинов за своя легенда

За последно Божинов игра за швейцарския Лозана. Риека се явява 14-ият тим в кариерата на българския футболист.

„Доста хора, особено в България, предположиха, че съм свършил с футбола, че няма да си намеря отбор. Но когато имаш амбиции и желание, и си здрав най-вече, и мислиш позитивно, и вярваш, и обичаш футбола, знаеш, че ще ти се случат нещата. И аз съм щастлив, защото пак ми се случиха нещата. Този път се надявам да бъде това, което желая – да играя, да съм щастлив, да изпитвам удоволствие от футбола, от тренировките, играта и мачовете. Риека е голям клуб, голям отбор. Все пак това е носителят на титлата на Хърватска. Миналата година взеха и титлата, и купата. Отбор с традиции. Всяка година играе в евротурнирите. Благодаря на клуба, президента, на всички момчета, които ми подадоха ръка. Бях 10 дни на подготовка с тях“, започна Божинов.

„Преди това ми се случиха много неприятни неща. Претърпях операция на коляното, много малко хора знаеха за това нещо. Само най-близките. Това обаче е друга тема. Важно е, че минах всички тестове. Хората от Риека се свързаха с мен. Питаха ме дали мога да ида за 10 дни на подготовката в Португалия. Треньорът искал да ме види дали съм добре, дали имам желание да играя, дали искам да се боря за успехи и титулярно място. Приех веднага. Все пак това е голям отбор. Искам да покажа, че съм професионалист и живея за футбола. Презаредих батериите. Имам голямо желание за футбол, искам да се докажа и покажа. Надявам се на много успехи и да съм здрав“.

„Живот и здраве, ако стигнем да ме картотекират до събота, се надявам на дебют още този уикенд. Ако не, през следващия уикенд. Добре съм, здрав съм физически, но ми липсва игрова практика, няма какво да се лъжем. Чисто футболна практика ми липсва. Но аз показах, че Валери Божинов е жив и има желание да се бори и докаже, и да се върне там, където му е мястото“, отсече Божинов.

„Доста мои приятели се шегуват с мен. Казват ми, че не знаят как го правя и как си намирам все хубави отбори от хубави градове. Аз съм наистина добър човек, с голямо сърце и съм открит към всеки. Хората тук не ме познават добре, но аз съм щастлив и се радвам. Когато се бориш за нещо и го искаш, рано или късно всичко става. Ако не си отдаден, ако не си професионалист...аз всеки ден тренирах. Няма да крия, Иван Бандаловски, който е мой приятел, искаше да ми подаде ръка да ме върне в България - да ида в Берое. Бе говорил с шефовете и треньора, но нещата не се случиха. Ако не бях намерил Риека, може би. Берое е добър отбор, с традиции, има добър треньор като Томаш, аз много го уважавам. Благодарих на Бандата, че иска да ме върне, но съдбата е такава, че на мен е писано да играя извън страната. Аз обичам България и се надявам един ден да се върна. Но засега имам други цели“.

Наскоро Божинов шеговито се титулува като „Бялата сила“, по пример от вече бившия нападател на Левски Жуниор Мапуку, който често се наричаше „Черната сила“. Защо Божинов избра да се нарече така и каква е историята на тази закачка, споделя самият футболист от първо лице:

„Аз нямам какво да крия – харесва ми когато даден футболист вярва в себе си и показва на хората, че е някой. Мапуку играеше в Левски, той постваше неща, които аз съм чел през вашия сайт (бел. авт. Gong.bg), че той е „Черната сила“ и прочие. Не съм го копирал, харесвам го като футболист, това, което направи на мача в Лига Европа - стъпи на топката - малко футболисти си го биха позволили. Но той има самочувствие да покаже, че вярва в себе си. Нямам против него. Харесва ми, че е уверен в себе си. Затова и аз реших да покажа, че вярвам в себе си, знам кой съм и няма как да се срамува. На шега казах на Бандата, че съм „Бялата сила“. Но без закачки и лоши намерения“ .