Легендата на полския футбол Збигнев Бониек се противопостави категорично на въведения от УЕФА финансов феърплей. Според някогашния нападател клубовете с възможности не би трябвало да имат подобни ограничения.

И това лято по традиция английските клубове направиха купища харчове за нови играчи, докато от италианските отбори по-сериозно пазарува единствено Милан. Една от централните теми на пазара в момента е ще може ли Пари Сен Жермен да активира освобождаващата клауза на Неймар от Барселона, чиято стойност е 222 милиона евро.

„Съществуващите правила са ясни. Но ако един клубен президент прави всичко както трябва, не укрива данъци и разполага с много пари, как би могъл да го ограничиш?”, риторично запита Бониек.

„Трудно е да кажеш на някого: „ти си богат, но не можеш да си купиш „Ролекс”. Единственото, което е от значение, да се попречи на клубовете да трупат дългове. Едно нещо е сигурно – всеки подобен лимит, който е задължителен, само прави по-трудно скъсяването на разликите.”

„Легия Варшава има годишен оборот от 20 милиона евро, Реал Мадрид – от 500 милиона. За Реал е лесно да увеличи приходите си до 550 милиона или 600 милиона, виждаме го да се случва всяка година. В същото време за Легия е трудно да увеличи дори до 21 милиона. Точно такова е положението, откакто финансовият феърплей влезе в сила. Той само наранява малките клубове”, допълни Бониек.