Президентът на Боливия Ево Моралес предложи на своите сънародници от Аржентина, Уругвай и Парагвай страната да се включи в общата им кандидатура за домакинство на Световното първенство през 2030. Моралес, който е известен със своята страст към футбола, отправи предложение към президентите на южноамериканските държави – Маурисио Макри на Аржентина, Табаре Васкес на Уругвай и Марио Абдо Бенитес на Парагвай по време на среща на лидерите на страните в уругвайската столица Монтевидео.

59-годишният Моралес иска да осигури Световно първенство на територията на Южна Америка през 2030, когато ще изминат точно 100 години от домакинството на Уругвай, спечелено от ,,урусите“ в първия Мондиал изобщо във футболната история. Последното Световно на южноамериканска територия бе в Рио, Бразилия през 2014 година. Тазгодишното се проведе в Русия, това през 2022 ще бъде в Катар, а съвместната кандидатура на САЩ, Канада и Мексико бе одобрена за 2026. Моралес е известен със своята страст към футбола, след като подписа професионален договор на 54-годишна възраст с местен клуб, въпреки че президентът на боливийския Спорт Бойс Уарнес призна, че това е бил публичен ход. Преди няколко години Моралес игра в мач на висока надморска височина, за да докаже, че двубои могат да се провеждат в тези трудни атмосферни условия.

Президентът на Боливия бе с основна заслуга преди 10 години в убеждаването на ФИФА да се играят срещи в столицата Ла Пас, където надморската височина е повече от 3, 600 метра, след като бяха получени оплаквания от съперници, които не са могли да си поемат въздух. Ако кандидатурата бъде одобрена, стадион ,,Хернандо Силес Рейес“ в Ла Пас, който има капацитет от малко над 40, 000 седящи места (минимумът, изискван от ФИФА за Световно първенство), може да бъде включен в южноамериканската кандидатура. Въпреки че все още играе футбол, Моралес никога не е бил президент на футболен клуб, за разлика от своите колеги президенти в общата кандидатура. Макри бе преди президент на Бока Хуниорс, Васкес на Атлетико Прогресо, докато Хорасио Картес бе собственик на Либертад де Асунсион.

Южноамериканската кандидатура за домакинство на Мондиала през 2030 ще срещне конкуренцията на тази на Мароко и няколко други страни, Великобритания и Ирландия, както и балканска кандидатура – България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Моралес ще се кандидатира отново за президент на изборите следващата година, което ще е прецедент в историята на страната, тъй като това може да бъде четвъртият му мандат.

Според конституцията на Боливия президент може да ръководи държавата в продължение на максимум два поредни мандата.