Президентът на Световната футболна централа Сеп Блатер заяви, че Европа няма право да се счита за фаворит при определянето на домакин на Световното първенство през 2018-а година, след като и другите континенти са доказали, че могат да организират отлично подобен форум.

Шефът на световния футбол е в Индонезия, за да наблюдава финала за Купата на Азия между Ирак и Саудитска Арабия. „Първенството на Азия е чудесно организирано”, отбеляза Блатер.

Той продължава подкрепя идеята за ротация при определянето на домакините на световните първенства. Европа беше домакин през 2006-а година, Африка ще бъде през 2010-а, а Южна Америка - през 2014-а. Според президентът на ФИФА през 2018-а година шампионатът трябва да бъде даден на страна от Северна Америка, КОНКАКАФ или Азия. Въпреки това се смята, че шампионатът трябва да бъде в Европа, като Англия е основен фаворит за домакин.

„Когато става въпрос за ротация, мисля, че следващият домакин на Световна купа трябва да бъде от Северна Америка или КОНКАКАФ. В Европа си мислят, че са привилегировани и първенството трябва да се провежда там на всеки три цикъла, но защо да е така? Няма написано правило, че това ще стане. Другите континенти също доказаха, че могат да организират отлично големи шампионите”, заяви Блатер.