Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе категоричен, че няма начин Световното първенство през 2010 година да бъде преместено от ЮАР и план „В” е изцяло замразен.

Понесоха се слухове, че турнирът най-вероятно ще бъде преместен от Южна Африка, ако организаторите не успеят да спазят сроковете около подготовката, а и Блатер заяви малко по-рано през годината, че ФИФА имат планове за непредвидени ситуации.

Независимо от това обаче президентът на Световната футболна централа успокои организаторите, че ЮАР ще остане домакин на събитието. „Определено няма план „В” или „С”. Единственият план е максимално да помогнем на ЮАР, за да има събитието пълен успех”, заяви Блатер на пресконференция. „ако все още някой се съмнява, нека го уверя, че Световното първенство през 2010 година ще се проведе в ЮАР”, допълни още той. ЮАР ще бъде първата африканска държава, която ще приеме футболно събитие от този ранг и от ФИФА са убедени, че всички условия за приемане на първенството ще бъдат готови навреме. Имаше съмнение, че десетте стадиона за Световното първенство – пет нови и пет реновирани – няма да бъдат завършени в срок, а и в същото време престъпността в страната нараства, след като статистиката показва, че на ден в страната стават по 50 убийства, което донесе още притеснения. Блатер обаче е убеден, че всички тези проблеми ще бъдат премахнати до началото на турнира в Африка. „Футболът е най-популярната игра в света и през 2010 година Африка ще ни покаже, че са способни да приемат Световното първенство”, заяви президентът на ФИФА. „Ще съм много горд, защото този турнир е моето бебче”, допълни още той.