Президентът на Международната футболна асоциация (ФИФА) Сеп Блатер ще предложи за гласуване старата система "6+5", която беше елиминирана от законите на Европейския съюз през 2008 година. Според правилото, което беше прието на Конгреса на ФИФА преди шест години, по време на срещи в първенствата клубовете ще бъдат задължени да включват в титулярните си състави минимум шестима футболисти от страната, в чиято лига играят.

"За съжаление, тази идея щеше да потъпче законите на Европейския съюз, правата за работа в държава по собствен избор и други. Ние обаче все още не сме чули последната дума по този казус и смятаме, че може да бъде въведена квота, с която ще бъдат спазени и законите. Не мисля, че е твърде късно да прокараме тази идея", каза Блатер.

Според президента на ФИФА, "6+5" ще реши със замах много от проблемите, включително и финансови, които изпитват клубовете от големите европейски първенства.

"Това ще подобри баланса между клубовете и националните отбори, ще запази националната идентичност на тимовете и ще ги подтикне към създаването на собствени таланти, а не купуването на чужди. Само в Англия чужденците са 60.4 процента от футболистите в елита, а в Италия те представляват 54.1 процента. Това прави живота на местните играчи много труден", обясни Блатер.

"Конкуренцията е положителна за бизнеса, а това важи и във футбола. От много време насам обаче младите футболисти не могат да се изявяват, защото биват замествани от чужденци", добави той./БТА