Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че узнал за корупционните схеми в ръководената от него организация едва след фалита на маркетинговата компания ISL през 2001 година. Блатер говори пред швейцарския вестник Блик по корупционния скандал във ФИФА.

Тази седмица стана ясно, че бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж и бившият шеф на Бразилската футболна конфедерация Рикардо Тейшейра са взимали многомилионни подкупи, за да осигурят изгодни договори за телевизионни права на световните първенства в полза на компанията International Sport and Leisure /ISL/. През 2001 година ISL фалира заради дългове от 300 милиона долара.

"Не знаех за подкупите преди банкрута на ISL. За мен корупцията е недопустима и никога не съм я толерирал", каза Блатер. "Но сега точно за това ме обвиняват. НО швейцарски съд тази седмица доказа на всички, които ме обвиняват в корупция, че не са прави.

Официално е доказано, че никога не съм взимал пари под масата. Сега пък хората се опитват да кажат - хубаво, не си взимал подкупи, но си знаел, че други взимат. Още веднъж повтарям: за взимане на подкупи разбрах едва след банкрута на ISL. След това ние сами инициирахме разследване", каза още Блатер.