Футболът ще остане в програмата на олимпийските игри, въпреки разногласията между Международния олимпийски комитет (МОК) и Международната федерация по футбол (ФИФА) по повод ограниченията за възрастта на футболистите. Това заяви на заседанието на Изпълкома в Бразилия президентът на ФИФА Сеп Блатер.

Съгласно правилата на олимпийските игри (които първоначално са били предназначени за спортисти-любители) в мъжкия футболен турнир могат да участват играчи до 23 години, плюс трима "по-възрастни". МОК иска да остави формата на турнира в този му вид. В същото време ФИФА и водещите европейски клубове искат да се въведе ново възрастово ограничение - до 21 години или да отмени възрастовото ограничение, но да не допуска футболисти, които са играли на световно първенство. Блатер не смята, че липсата на споразумение между ФИФА И МОК ще доведе до изключването на футболна от олимпийската програма.

"Смятам, че ръководството на МОК ще прояви здрав разум. Олимпийският футбол има повече от 100-годишна история. Футболът привлича вниманието на много хора, които посещават олимпийските игри", каза още Блатер. Блатер заяви, че ще се постарае да обсъди проблема с президента на МОК Жак Рох по време на генералната асамблея в Копенхаген, където на 2-ри октомври ще бъде избран домакина на Игрите през 2016-та година. Във ФИФА вече е създадена специална комисия по въпросите на олимпийския футбол, която ще обяви резултатите от своята работа на заседанието на Изпълкома през декември.