Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер заяви, че четвъртите съдии на турнира за Купата на Конфедерациите повече няма да ползват услугите на монитори.

Както е известно, футболистите и треньорите на Египет реагираха остро на решението на Хауърд Уеб да се консултира с четвъртия съдия за игра с ръка на мача с Бразилия.

Именно това решение на съдийската бригада стана причина за дузпа в полза на бразилците, от която Кака вкара четвъртия и победен гол за тях.

На пресконференция, дадена на стадион Лофтус Версфелд в Претория преди мача Бразилия- САЩ, Блатер заяви, че повече няма да бъде използвана телевизионна техника.

"По време на турнира Лига Европа, който започва тази есен, ние ще поставим още двама асистент-рефери на голлиниите, а също така и монитори, които трябва да следят ситуацията в наказателното поле. Ще видим тогава какви ще бъдат резултатите от тази работа. Но монитори на турнира за купата на Конфедерациите повече няма да бъдат използвани от четвъртите съдии, заяви Блатер.

На въпрос дали няма начин да бъдат прекратено постоянното свирене на типичните за местното население вувузели, Блатер отвърна, че не вижда как може да стане това. Шефът на ФИФА призна, че подобно звуково озвучаване на мачовете е нетипично за Европа, но такива са нравите на местното население и гостите на турнира трябва да се съобразяват с това. Африканските сирени "вувузела" са типични за футболните фенове на страната.