Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер ще изгледа на живо световната квалификацията между Грузия и Кипър в Тбилиси.

Блатер ще присъства на завръщането на грузинците на родна територия, за да покаже, че опасността в страната след военния конфликт е отминала и там може да се играе футбол на високо ниво.

На 6 септември Грузия изигра домакинството си срещу Ирландия на неутрален терен в германския Майнц, а от думите на Блатер следва, че България може безопасно да гостува в бившата съветска република на 15 октомври в мач от кампанията за класиране за Мондиал 2010.

„Искаме да покажем, че опасността вече премина и ситуацията позволява провеждането на международни футболни срещи”, заяви Сеп Блатер.

Футболната федерация на страната очаква препълнени трибуни и 54 000 зрители по трибуните за двубоите срещу Кипър и България, в които селекцията на Ектор Купер ще гони първа победа в квалификациите.

„Хората са щастливи. Те изгарят от нетърпение да видят новия отбор на треньора Купер. В Майнц ни беше много трудно, защото там присъстваха едва 100 или 200 наши сънародници, които обаче живеят в Германия и Австрия”, заяви говорителят на Грузинската футболна федерация Александър Цнобиладзе.

По време на посещението си, което няма да продължи до визитата на българския национален отбор в Тбилиси, Блатер ще открие школа за треньори, която ще се използва и от националния отбор на Грузия.